TOP 3 cele mai frumoase castele din România

Pentru că a fost nevoie de o pandemie globală pentru a ajunge să apreciem cu adevărat frumusețile din România, ne-am gândit să continuăm articolele cu idei despre ce ai putea vizita la tine în țară.

De multe dintre ele ai auzit, pe câteva le-ai și vizitat, dar acum este momentul să descoperi cu simț de răspundere și România, așa cum ai făcut cu Franța, Italia sau Austria, pentru că există destule locuri care pot rivaliza cu ceea ce credeai că poți întâlni doar în țările civilizate.

Chiar dacă în România există peste 150 de castele, multe în stare accentuată de degradare, există câteva pe care chiar trebuie să le vizitezi. Așadar, iată câteva castele din România pe care ți le recomandăm, pentru experiențe memorabile.

Castelul Peleș

La doar o ora și jumătate de mers cu mașina de București se află unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale României: Castelul Peleș. Cu un proiect de care s-au ocupat arhitecții Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, palatul de vară al regilor României a fost finalizat în anul 1914. Până în 1948 a fost folosit pentru vizite oficiale, apoi a ajuns pe mâinile comuniștilor, ajungând să fie retrocedat regelui Mihai în 2007.

Peleșul a putut fi vizitat încă de pe vremea regelui Carol, dar a devenit muzeu abia în 1953. Este o experiență cel puțin interesantă și un loc unde chiar și cei mici vor fi fascinați.

Program de vizitare:

Marți: 8:30 – 17:30  Se vizitează doar expoziția de bază (parter) Ultima intrare – 16:45

Miercuri – Duminică: 8:30 – 17:30
Turul Opțional (parter + etajul I) – se vizitează în intervalul orar 10:00 – 15:00 (ultima intrare)
Casa de bilete se închide la ora 16:40
Zilnic, în intervalul orar 12:30 – 13:00, se introduce o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale

Castelul Corvinilor (Huniazilor)

Unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, cetatea Hunedoarei și locul unde stilurile de construcție diverse, inovația în plan militar și civil și-au dat mâna alături de o viață tumultoasă vreme de peste 400 de ani.

Pentru pasionații de ev mediu castelul este un monument singular în România și este locul unde istoria s-a scris până în ziua de azi.

Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestică, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală și reprezintă un exemplu unic în spațiul transilvănean de arhitectura civilă. Ambele săli au un plan dreptunghiular, fiind divizate în două nave cu cinci piloni octogonali din marmură, cu nervuri în cruce și console ornamentate, cu chei de boltă în stil gotic, faza târzie. O nota distinctă este dată de amplasarea pe partea vestică a sălii Dietei a unei galerii cu burdufuri, sprijinită pe console, element unicat pentru arhitectura civilă transilvăneană, cu analogii în spațiul german.

O altă construcție unică de factura militară este reprezentată de galeria și turnul Nje Boisia. Turnul propriu-zis, alcătuit din 5 niveluri de apărare, este prevăzut cu deschideri pentru arme de foc. Legătură cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate, lungă de peste 33 m, ce se sprijina pe stâlpi masivi, din calcar dolomitic.

Program de vizitare
15.05.2020 – 15.09.2020
Luni: 12:00-20:30
Marti – Duminica: 9.00 – 20.30

16.09.2020 – 30.09.2020
Luni: 12:00 – 19.00
Marti – Duminica: 9:00 – 19:00

01.10.2020 – 31.03.2021
Luni: 12:00 – 17.00
Marti – Duminica: 9:00 – 17:00

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul). Construit în stil neoromânesc acesta este înconjurat de un parc spectaculos, cu alei șerpuite, cascade, fântâni arteziene și grotă. Castelul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde  pe o suprafață de 3148 mp și are un pronunțat aspect romantic.

Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată, reprezintă o dovadă incontestabilă a măiestriei meșteșugului artistic. Șemineurile realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome completează aerul reședință boierească. În castel există o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu membrii familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Program de vizitare

Luni – duminică: 09.00 – 21.00

Acestea sunt doar câteva dintre minunatele castele pe care le poți vizita în România, ușor accesibile și absolut spectaculoase. Începe cu ele și urmărește-ne pentru alte materiale despre minunățiile țării în care trăiești.

Sursă foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑