Excursii de o zi: Bratislava, din Viena. Cum ajungi, ce să vizitezi, unde mănânci

Dacă ești la Viena și vrei să împuști doi iepuri dintr-o dată, Bratislava este doar la vreo 60 de kilometri distanță, deci este o idee excelentă să îți petreci o zi întreagă în orașul ăsta minunat.

Cum ajungi de la Viena la Bratislava

Drumul până acolo îl poți face cu trenul, cu autobuzul sau cu vaporul. Pentru o experiență minunată, îți recomand vaporul.

Există 2 companii care fac drumul Viena – Bratislava pe Dunăre. Una dintre ele are punctul de plecare pe undeva pe langa Prater, dar are o singura cursa pe zi, și cealaltă, care se numește Twin City Liner are punctul de plecare în centrul orașului și 5 curse pe zi. Ideal este să o folosești pe aceasta din urmă, dar dacă ai cazarea pe lângă Prater, ia în calcul și prima variantă.

Cea mai apropiată stație de metrou de punctul de plecare al vapoarelor este stația de metrou Schwedenplatz (pe linia de metrou roșie U1 și verde U4).Când ieși din metrou vei vedea semne care te îndrumă spre locul de unde pleaca vaporul, pentru că acesta se afla la doar cateva minute de mers.

Altă variantă ar fi din Wien Mitte, 15 minute pe jos, până la Donaukanal Straße 15, locul de unde pleaca vaporul. 

Ai aici linkul unde poți vedea programul vapoarelor și de unde îți poți cumpăra bilet, ca să nu stai pe la cozi la plecare din Viena sau să eviți riscul de a pierde ultimul vapor la întoarcerea din Bratislava.

Drumul până la Bratislava durează o oră și un sfert, iar în Bratislava vaporul ajunge chiar în centrul vechi al orașului, cel mai important de văzut într-o călătorie de o zi.

Ce să vizitezi în Bratislava

Centrul vechi

De unde te va lăsa vaporul, mergi mai întâi la oficiul de turism de pe Klobučnícka 2 (ar trebui sa fie semne spre el) ca să-ți iei hărți gratuite, să îți planifici un traseu și niște priorități. Îți recomand traseul Primaciálne Square – Courtyard of the Old Town Hall – Main Square – Franciscans Square – Biela Street – St. Michael´s Gate – Michalská Street – Ventúrska Street – Panská Street – Rudnayovo Square ( le-am scris așa pentru că în felul acesta le vei avea și pe harta și sunt mai ușor de urmărit).

Există și tur cu ghid, care începe în fiecare zi la ora 14.00, cu plecare tot din Klobučnícka 2 (din fața oficiului de turism) în engleză, germană și slovacă. Prețurile variază în funcție de perioada în care mergi, dar turul de 2 ore nu va depăși niciodată 10 euro.

Dacă ai de gând să vizitezi multe muzee, cetatea și castelul Bratislava, cea mai avantajoasă varianta este Bratislava Card, care costa 15 euro pass-ul de o zi și are incluse intrări gratuite la 12 obiective importante, reduceri la restul muzeelor și turul asta despre care ți-am spus mai sus. Plus gratuitate pe transportul în comun din Bratislava (de care nu prea ai nevoie, pentru că tot ce este de văzut se afla într-o zona relativ compactă, pe care o poți parcurge lejer pe jos. Doar pentru muzee merită varianta asta, deși, într-o singura zi, e și păcat sa stai doar prin muzee).

Castelul Bratislava

Castelul Bratislava este un monument național construit cândva în jurul secolului al IX-lea și a rămas o piesă centrala de mare interes timp de 1000 de ani. Deși Castelul Bratislava a fost distrus într-un incendiu în 1811, acesta a fost reconstruit în 1960 pentru a deveni monument cultural național.

Din centrul Orașului Vechi este la distanță de o plimbare pe jos de 10-15 minute pentru a ajunge sus pe deal, la intrarea în castel. Exista trei porți diferite prin care poți intra în incinta castelului: Poarta Sigmund, Poarta Vienna și Poarta Nicholas. Poți merge și cu troleul din centrul vechi până sus la castel, poți lua din fața Palatului Prezidențial (Grassalkovich Palace) fie 203 (direcția Budkova) sau 207 (direcția Vojenska Nemocnica) până la stația Hrad (patru stații), dar nu merită deranjul, drumul până la castel durează cam 15 minute pe jos și este foarte frumos.

Catedrala St. Martin  (Dom svateho Martina)

Este o catedrală gotică foarte frumoasă și locul unde erau încoronați regii Ungariei. O poți vedea din mai multe puncte ale centrului vechi, dar cel mai simplu e sa o vizitezi după ce ieși de la castel.

Primate’s Palace (Primaciálny palác)

Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Bratislava și are o colecție de tapiserii rare foarte specială și o sală a oglinzilor care poate rivaliza cu cea de la Versailles.

Grassalkovich Palace

Palatul prezidențial din Hodžovo Square este o clădire în stil rococo foarte frumoasă și reședința oficială a președintelui slovac. Îl poți vizita doar cu grup organizat, așa că, cere detalii de la oficiul de turism, pentru a ști ce ai de făcut. Oricum, chiar dacă nu ții musai să vizitezi palatul, acesta are niște grădini superbe prin care te poți plimba. Accesul în grădini se face din strada Štefanikova  sau din strada Banskobrystrická.

St Elizabeth’s / Blue Church (Biserica albastra)

Este cea mai frumoasă clădire art nouveau din Bratislava și un monument de referință atunci când faci un tur al orașului.

În Bratislava sunt nici mai mult nici mai puțin de 50 de muzee, așa că, în funcție de preferințe și de timp poți să le vizitezii pe o parte dintre ele. În piața orașului vechi este și Muzeul de istorie, care mie îmi place foarte mult și pe care îl recomand fără rezerve.

Unde mănânci în Bratislava

Teoretic, te poți opri cu încredere la oricare dintre restaurantele din zona veche a orașului, pentru experiențe culinare specifice locului. Iată două dintre ele, testate, la care am tot revenit și pe care le recomand prietenilor.

Slovak pub (Obchodná 62) – este un pub unde vei găsi multe feluri de mâncare tradițională slovacă și, practic, absolut toate tipurile de bere care se fabrică în Slovacia. Este un loc foarte mare, deci vei avea unde să stai indiferent de perioada din zi în care mergi și prețurile sunt mai mult decât prietenoase.

Modra (Beblaveho 14)  – este pe o străduță cum cobori de la castel, înainte să traversezi strada principala și sa reintri în centrul vechi. Au mancare tradițională slovacă excelentă și vinuri locale foarte bune. Restaurantul este, practic, într-o crama, prețurile sunt decente.

Important de știut este că Ei au trecut de ceva vreme la euro, așa ca nu va fie nevoie nici să schimbi bani, dacă vii de la Viena.  Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑